Anna Rubio és artista del moviment.

Viu a l’Alt Pirineu, on desenvolupa les tasques de creadora, terapeuta i docent prop de la natura, element indispensable pel seu treball.

Es forma en dansa clàssica i contemporània amb professors com Herminia Espejo, Mariana Giustina, Carol Diley, Carles Sales, Olga Tragant, Anne Morin, Cecilia Colacrai, German Jauregui, David Zambrano o Mal Pelo, entre d’altres.  Al 2009 inicia el treball de processos creatius a la natura amb Paula Kramer, que continua amb l’estudi de la tècnica de moviment creatiu Amerta Movement, amb el mestre indonesi Suprapto Suryodarmo, fins l’actualitat.

S’inicia al 1995 com a ballarina al Grup de Dansa de la UAB i a Igual da Igual i participa dels Dies de Dansa (Festival GREC) amb el coreògraf Carles Salas (Museu Miró, MACBA, CCCB, Parc Güell i Caixa Fòrum).

Inicia l’estudi entre el moviment i la natura al 2010 amb el Col·lectiu Lawu (junt amb Montse Martí), amb un treball basat en l’escolta del moment i de l’entorn. Fruit d’aquest projecte són les peces:  Entre la recta i la corba (Centre Experimental de les Arts de Vallgrassa, Parc Natural del Garraf); The light of the ants (Solo Sound Festival, Java); L’hort als peus (Festival MIAU, Caldes de Montbui); Alendo: la porta oberta (Programa europeu Grundtvig, trobada de centres d’Art en entorn rural, Farrera, Alt Pirineu); El jardí de les flors lletges (Festival MAU, de Granollers); La terra ens mou (Festival FesCamp de Sant Cugat del Vallès); El Sentir d’un trajecte (Fes Camp 2015).

Les seves peces individuals estan sempre vinculades a l’acció performativa “in situ” i en col·laboració amb músics (2012-2016): Two women, one earth (Festival Art i Religiositat, Java) Prat, arbre i formiga (Aplec Saó, Farrera, Alt Pirineu); All the trees I met (Festival Seni Candi, Java), Clarobscur (Poesia als Parcs), The seeds of the wind (Festival Seni Candi, Java), At home with the wind (Festival Java Central),  All the trees I met II. Festival Apple Thing (Aizpute, Letònia), La dansa del roure (Festival Folk, Cerdanyola), Les llavors del vent (Festival de Santmenat) i altres col·laboracions en el Festival MUDA Pirineus (Catalunya) amb Steve Smyth i Lu Rois i el Festival Emnes (Catalunya) amb Namina Miró i Marta Graham.  

Al 2014 és seleccionada per el projecte europeu Frontiers in Retreat (2014-2017), centrat en investigar i donar a conèixer la relació entre art i entorn natural, que l’ha portat a realitzar residències a Farrera (Centre d’Art i Natura), Letònia (SERDE), Helsinki (HIAP) i Mustarinda a Finlàndia i a participar en diferents Festivals.

Vinculat a aquest projecte, forma part de l’exposició Art & Ecology: Edge Effects (2017).

El 2015 presenta el Cicle El Ressò de les Ermites (2015), el seu projecte més personal. En ell ha volgut apropar la dansa al públic general i ha constat de 7 intervencions artístiques en ermites del Pallars Sobirà col·laborant amb diferents ballarines (Montse Martí i Iera Delp) i amb músics com Sénior, Josep Ma Ribelles, Carola Ortiz o Pep Rius.

Al 2016 és seleccionada per al Projecte Ballar ens fa bé, promogut per l’APDC, junt amb Iera Delp. En aquest projecte treballen amb la colla de castellers de Guissona.

Els darrers anys investiga en el treball de vídeoart en col·laboració amb l’artista Quelic Berga amb el resultat de les peces Clarobscur (2015) i El ressò de l’ermita (2016), seleccionats pel Festival Picurt i el Festival Mostremp. Actuament està treballant en el video Without the tree I’m a dead woman, amb l’artista d’Estònia Kati Roover, a partir de la peça presentada a Suomenlinna (Finlàndia) del mateix nom (2017).

L’octubre de 2018, realitza el Cicle d’Arbres Monumentals. Quatre intervencions artístiques a l’entorn d’arbres singulars de l’Alt Pirineu. (4a edició al 2021).

Al desembre rep l’encàrrec de realitzar una peça a partir de l’obra de l’artista Xevi Bayona a Roca Umbert de Granollers, La fàbrica s’encén.

Al gener de 2019 estrena junt amb la Cia Ntlades Ataràxia, un espectacle fet per dones sobre dones, amb circ, dansa i teatre.

Darreres intervencions: Festival Natures (2019), El sentit d’un arbre mort, Festival L’Escletxa (2020), Fem Dansa a Sant Pere de Riudebitlles (2020), Festival Paisatge Expandit (Mallorca, 2021), F. Dansgènere amb Limitròfica (Alta Ribagorça, 2022)

 

Anna Rubio és, a més, psicòloga amb Màster en Psicologia Clínica i Postgrau en Psicopatologia de la infància i l’adolescència i terapeuta a través del moviment i la dansa (Màster en Dansa Moviment Teràpia)

Curiositats:
Intervenció al programa Carreteres